utorak, 9. veljače 2016.
Pažljivo s maslinovim uljem
Budite vrlo oprezni kad vam trgovci nude bilo kakvu zdravu hranu, a to vrijedi i za maslinovo ulje. Nemojte im vjerovati na riječ, jer budete li dulje vrijeme koristili takvo ulje slabije kvalitete, to može biti štetno za vaše srce, mozak, probavu... Maslinovo ulje je doista "hrana bogova" i prirodna riznica zdravlja, ali samo ako je djevičansko.
Iako su se mnogi navikli na maslinovo ulje iz naših trgovina, moramo ih razočarati i upozoriti da se kod nas prodaje nekoliko vrsta maslinovog ulja, ali, nažalost, neka od tih ulja uopće nisu zdrava, čak mogu biti i štetna za zdravlje jer su prerađena ili pomiješana s običnim uljem.
Zbog toga budite oprezni kad kupujete maslinovo ulje, a najbolje je da ga nabaviti od poznatog proizvođača za kojeg ste sigurni da je pošten, da ga radi na pravi način i da ga ne miješa s običnim uljem.
Najzdravije ulje je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva prešanjem zdravih maslina. U njemu je najviše "polifenola", sastojka koji ima antioksidacijsko djelovanje, te blagotvorno djeluje na zaštitu probavnog i krvožilnog sustava. Što je ulje više rafinirano, manja je kvaliteta polifenola.
Okus, miris...
Što je maslinovo ulje zelenije, to je bolje. Kod nižih temperatura, ili ako ga čuvate u hladnjaku, jedan se dio masnih kiselina ekstra djevičanskog maslinovog ulja može zgrušati, ali to nije znak da je ulje loše.
Kada otvorite bocu, ovo ulje brzo gubi kvalitetu, ali ga možemo otvorenog čuvati na hladnom mjestu i do šest mjeseci. Kako bi ostalo kvalitetno, maslinovo se ulje mora čuvati daleko od visokih temperatura, dobro zatvoreno, te zaštićeno od zraka i vlage, a pogotovo od svjetlosti.
Kvalitetno maslinovo ulje najbolje se može prepoznati po okusu, mirisu i boji, jer opis ulja na bocama često ne odgovaraju njegovom sadržaju. Kvalitetno ulje blago je gorkastog okusa, zelenkaste boje i ima miris po voću i travi. Teški miris maslinovog ulja znak je nekvalitetnog ili pokvarenog ulja.
Usporava starenje
Djevičansko maslinovo ulje dobiveno je na jednak način kao i ekstra djevičansko, ali ima nešto drugačiju aromu zbog slabije kvalitete maslina i lošijih klimatskih uvjeta u kojima su masline rasle. Najslabije kvalitete je rafinirano maslinovo ulje, kojem se često lažno poboljšava aroma i boja dodatkom malih količina (ekstra) djevičanskog ulja.
Maslinovo ulje je lako probavljivo, a pomaže čak i kod najtežih bolesti, potiče rast djece, te usporava starenje zbog visokog sadržaja antioksidansa koji blokiraju slobodne radikale. Dobro je za kosti i zglobove, kožu, jetru i crijeva. Pomaže kod dijabetesa i čira na želucu, ali njegov osnovni značaj je blagotvoran utjecaj na srce i krvne žile. Zbog visokog sadržaja određenih kiselina, maslinovo ulje štiti dobri kolesterol, a smanjuje loši kolesterol.
zdravo
Čuva od bolesti
Stručnjaci za prehranu i liječnici već odavno znaju da je tako zvana mediteranska prehrana najzdravija na svijetu, baš zbog visokog udjela maslinovog ulja koje se na Mediteranu koristi kod pripremanja hrane. Stanovništvo na područjima na kojima je maslinovo ulje pretežita masnoća, manje je podložno bolestima krvnih žila i srca, te raka debelog crijeva, prostate i dojke.
No maslinovo ulje ima i mnoge druge korisne osobine, ono povoljno djeluje na ublažavanje žgaravice otklanjanje i upale jednjaka, ono sprečava pojavu gastritisa, čira na želucu i dvanaestercu, ubrzava pražnjenje želuca, olakšava probavne tegobe, jača kosu i pomaže kod senilnosti.
Maslinovo ulje može se koristiti u svakodnevnoj prehrani, ali ako ga dosad niste koristiti, nemojte žuriti, navikavajte se na njega polagano i koristite samo ulje najbolje kvalitete. Počnite ga upotrebljavati za salatu, zatim kao dodatak umacima i gulašima, a kad se naviknete, moći ćete ga koristiti i za pečenje. Pritom nemojte biti škrti, kupite najbolje ulje jer se radi o vašem zdravlju. Iako litra takvog ulja košta oko 80 kuna, sjetite se da više od toga potrošite na cigarete, telefoniranje ili na bezvrijedne slatkiše.
Kako pomaže
Krvni tlak
Već i 100 grama maslinova ulja može znatno sniziti krvni tlak! Maslinovo ulje smanjuje krvni tlak i kod ljudi koji jedu mnogo masne hrane, tj. kod onih koji više od 40% kalorija dobivaju iz masti.
Šećer u krvi
Dokazano je da maslinovo ulje snižava razinu šećera u krvi. Čak i dijabetičari koji s mnogo ugljikohodrata i malo masti prijeđu na visokomasnu prehranu, ako većina masti dolazi iz maslinova ulja, mogu imati manju razinu šećera u krvi, čak dotle da im je potrebno manje inzulina.
Karcinomi, arterioskleroza, jetra
Čini se da antioksidansi maslinova ulja, kao što su vitamini E i K, stvaraju obrambeni mehanizam koji produžuje život i sprečava karcinome (posebno rak dojke), arteriosklerozu, bolesti i upale jetre. Ovi sastojci ostaju u maslinovu ulju čak i nakon pečenja.
Čir na želucu
S obzirom da je vrlo probavljivo, maslinovo ulje općenito pomaže da se razgrade hranjive tvari, posebno vitamini i mineralne soli. Želudac ga vrlo dobro podnosi, a njegova zaštitna uloga pomaže kod gastritisa. Korisno je i kod osoba koje pate od kiseline na želucu jer smanjuje razinu želučanih sokova. Vrlo je dobro protiv začepljenja (zatvora).
Kosti, mozak, koža...
Maslinovo ulje jača kosti, pa je izvrsno za malu djecu i starije osobe. Aktivira izlučivanje hormona gušterače i smanjuje opasnost od žučnih kamenaca. Dobro djeluje na mozak i razvoj živčanog sustava, štiti tijelo od infekcija i pomaže da zacijele vanjska i unutarnja tkiva. Korisno je za suhu kožu i kosu, pogotovo za njegu suhog ljuskavog vlasišta. Osim toga, maslinovo ulje je odličan izvor vitamina E.
Nokti
Ojačajte slabe nokte tako da ih 5 minuta natapate u toplom maslinovu ulju, a nakon toga masirajte korijen noktiju, lagano gurajući kožicu. Ponovite to nekoliko puta na dan.
masaza
Masaža tijela
Ako koristite esencijalna ulja, za vrijeme aromaterapije dodajte im nekoliko kapi maslinova ulja. Kada miješate maslinovo ulje s neki drugim esencijalnim uljem, uvijek koristite tamnu staklenu posudu, za bolje rezultate.
Stolica
Protiv zatvora stolice se uzimaju 1-2 žlice maslinovog ulja ujutro, natašte, a zatim se popije malo crne kave, dok se kod žučnog kamenca piju uzastopce 3-4 dana po 2 žlice ulja prije spavanja.
Kamenac
Protiv kamenca i pijeska žučnog mjehura, te napada i tegoba u području jetre, uzima se 100 do 200 g maslinovog ulja u tijeku nekoliko sati. Po 200 g maslinovog ulja, 0,5 g mentola i 1 žutanjak dobro izmiješati i popiti u 3 obroka. Poslije ulja popiti malo crne kave.
Dobar je i pripravak od 150-400 g maslinova ulja, 15 g konjaka, 2 žumanjka, 0,25 g mentola ili 50 g jakog čaja od metvice. To treba popiti u 2 obroka, ujutro da se napad kamenca spriječi, a u slučaju napada u razmaku od 15 do 30 minuta.
Vrućica
Lišće i kora masline pomažu kod vrućice i za vrijeme groznice, ako je želudac zdrav. Treba 50 g lišća ili kore namočiti u litru vina, te uzimati prije objeda i večere po 1 vinsku čašu.
Čuvanje maslina
I same su masline vrlo zdrave, a ovdje možete pročitati kako ih treba čuvati bez kemikalija i pomoću prirodnih konzervansa.
Operite svježe masline u običnoj vodi i onda ih stavite u otopinu od 90% vode i 10% soli. Pustite da masline izgube gorčinu, što može trajati do 6 mjeseci, ali ih redovito kušajte. Kad je gorčina prihvatljiva a okus vam se sviđa, izvadite masline iz slane otopine.
Napravite novu otopinu, ali ovaj put 1/4 vinskog octa i 3/4 otopine vode sa 6-8% soli. Stavite masline u staklenke i pokrijte ih tom otopinom. Na otopinu dodajte malo maslinovog ulja. Tu možete biti kreativni - ako želite, dodajte bosiljak, origano, zrna gorušice ili lišće lovora.
Savjeti travara
*Protiv kamenaca
Ako imate kamence u žuči ili bubrezima, u staklenoj tegli dobro promiješajte 2 decilitra maslinova ulja, 2 decilitra limunova soka, 2 decilitra tekućeg meda i 2 decilitra rasola od kiselog kupusa. Mješavinu čuvajte u hladnjaku te prije svake uporabe dobro promiješajte. Uzimajte triput dnevno, pola sata prije jela, jednu žlicu mješavine.
*Protiv artritisa
Prije spavanja bolne zglobove namažite toplim maslinovim uljem i preko toga stavite svježe listove kelja ili kupusa. Koristite samo vanjske listove koje ste prethodno oprali u mlakoj vodi i izvaljali na tvrdoj podlozi staklenom bocom kako bi iz žila listova iscurilo što više soka. Izvaljanim listovima obložite bolne zglobove i zamotajte prirodnim materijalom (pelena, gaza). Oblog držite cijelu noć 15 do 20 puta za redom.
*Protiv bronhitisa, astme...
Crveni luk odvojite od ljuske i narežite na tanke kolutiće koje trebate kratko prepržiti na maslinovom ulju. Još tople kolutiće luka staviti kao oblog na prsa dok se ne ohlade.
*Protiv upale uha
Glavicu crvenog luka prerežite popola. Iz jedne polovice izvadite srednje listiće tako da od ostatka dobijete posudicu u koju ćete staviti nekoliko kapi maslinova ulja. Zagrijte na vatri tako da maslinovo ulje postane vruće. Kad se dovoljno ohladi, kapnite u uho dvije kapi.
Kantarionovo ulje
Ako sami želite pripremiti kantarionovo ulje koje pomaže kod raznih bolesti i tegoba, šaku kantariona (gospine trave) stavite u litru maslinova ulja i ostavite da odstoji 14 dana. Svakodnevno bocu malo protresite.
Nakon toga ovo ulje možete koristiti za vanjsku upotrebu, njime mažite bolne zglobove, koristite ga za kožne bolesti kao što su psorijaza, lišajevi, ekcemi, neurodermitis..., kod neuralgija (išijas, neuralgija tregiminusa), opekotina i sličnih problema s kožom.
Protiv boli
Svježe ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži kemijski spoj koji djeluje poput lijekova za ublažavanja bola, otkrili su nedavno američki liječnici. Taj spoj po imenu "oleokantal" blokira osjećaj boli u organizmu, i djeluje slično kao neki štetni, ali potrebni protuupalni lijekovi.
Kako maslinovo ulje može pomoći ljudima koji inače uzimaju protuupalne lijekove? Znanstvenici koji su proveli ovo istraživanje kažu da 50 grama maslinovog ulja odgovara desetini doze lijeka protiv bola koji se preporučuju odraslim osobama.
Vjeruje se da redovito korištenje maslinovog ulja u svakodnevnoj prehrani može nakon određenog vremena imati isti pozitivan učinak kao i uzimanje lijekova protiv bolova.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar