srijeda, 10. veljače 2016.

Vrten-dupen, makedonska tradicionalna pita.

Ovo je traducionalna makedonska pita stara preko 100godina. Napisala sam njeno originalno ime sto u prevodu znaci uvijena pita sa rupom u sredini. Pita je fantasticna, lako se napravi i to samo rukama, bez pomagala, bez oklagije… najmeksa pita koju sam dosada napravila. Uostalom vidite sami o kakvoj sa piti radi…!

Sastojci:
oko 1 kg brasno
400ml tople vode
1 kocka svezeg kvasca
3kasicice soli
2kasicice secera
80ml ulja

2 belanca
1 jaje
150ml ulja za sipanje u tavi
300gr sira
2 zumanca+1kasika mleka za
premazivanje:
susam za posipanje
80-100gr margarina koji se stavlja na pogacu pre pecenja
Priprema:

Kvasac rastvorite u 200ml tople vode u kojoj ste dodali 2 kasicice secera. U posudi za
mesenje sipajte rastvoreni kvasac, dodajte so, ulje, 2 belanca i 1 celo jaje i jos 200ml tople vode, promesajte i dodavajte brasno uz mesanje dok se moze mesati. Zatim dodajte jos brasna i domesite testo rukama. Testo treba biti mekano. Ostavite ga oko 30min. da nadoge. Nadoslo testo prebacimo na radni sto, / ne mesimo/i zarolamo rukama da dobijemo veliki valjak. Ovaj valjak podelimo na 8 delova. kao na slici. Stavimo u stranu delove testa / ne mesimo/. Uzmemo prvi deo i zarolamo ga rukama da dobijemo dugacku vrpcu od testa oko 1 prst debelu. U tepsiju za pecenje sipamo 150ml ulja.

Od jednog kraja vrpce od testa napravimo jenu rupu u sredini tepsije, kao na slici. Okolo stavimo izmrvljeni sir, kao na slici. Vrpcu od testa uvijemo oko sira u krug. Oko kruga opet stavimo izmrvljeni sir. Od drugog dela testa zarolamo drugu vrpcu i nju uvijemo oko izmrvljenog sira, skupivsi ga, u krug. Oko kruga opet stavimo izmrvljeni sir a oko njega uvijemo narednu vrpcu od
testa, kao na slici. Ovo ponavljamo dok ne potrosimo celo testo i vrtena pita bude gotova. Za ovu kolicinu testa koristite povecu tavu, br. 40-42, Gotovu pitu ostavimo da malo nadoge pa je premazemo umucenim zumancima sa malo mleka /1 kasika/. Pitu odozgo pospemo susamom. Na ovako pripremljenu pitu rasporedimo po malo margarina odozgo /oko 100gr. Pitu pecemo na 200stepeni oko 40min. dok ne zarumeni. Presek pite meke kao dusa!

Posluživanje:

Ako napravite ovu pitu iznenadicete se koliko je divna, meka, preukusna. Posluzite je
pavlakom, jogurtom, ajvarom… ili nekom namazom koji volite. Prijatno:)


0 komentari:

Objavi komentar