Odlična poslastica ne mora iziskivati “brdo” sastojaka. Da, ono važi da “što više sastojaka, to kolač ljepši”, ali odličan kolač možete napraviti i sa samo tri sastojka…
Odlična poslastica ne mora iziskivati “brdo” sastojaka. Da, ono važi da “što više sastojaka, to kolač ljepši”, ali odličan kolač možete napraviti i sa samo tri sastojka… Sastojci cokoladni-kolac-3-sastojka2 8 jaja 450 grama tamne čokolade, grubo usitnjene 230 grama putera, nasjeckanog u 16 komadića šećer u prahu ili bobičasto voće za ukrašvanje (po želji) Postupak cokoladni-kolac-3-sastojk-postupak Umutite jaja u srednje-gustu pjenu, a čokoladu i puter otopite na pari. Polako dodajte 1/3 smjese jaja čokoladnoj smjesi i lagano miješajte dok se smjese ne izjednače. Ponovite postupak još dva puta sa ostatkom jaja. Miješajte polako, sve dok se smjese potpuno ne izjednače. Kada je “tijesto” spremno, ubacite ga u kalup za kolače koji ste prethodno s vanjske strane omotali sa dva sloja aluminijske folije. Kalup ubacite u drugu, veću posudu i ubacite u rernu koja je zagrijana na 165 stepeni. U vanjsku posudu sipajte vrelu vodu (trebalo bi da nivo vode bude do polovine kalupa u kojem se nalazi smjesa za kolač). Pecite 20 do 25 minuta ili dok se veoma tanka kora ne formira na površini kolača. Kalup izvadite iz rerne i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga ubacite u frižider. Prije serviranja, kolač ukrasite šećerom u prahu i/ili bobičastim voćem. Izvor: Minimagazin
Sastojci
- 8 jaja
- 450 grama tamne čokolade, grubo usitnjene
- 230 grama putera, nasjeckanog u 16 komadića
- šećer u prahu ili bobičasto voće za ukrašvanje (po želji)
Postupak
Odlična poslastica ne mora iziskivati “brdo” sastojaka. Da, ono važi da “što više sastojaka, to kolač ljepši”, ali odličan kolač možete napraviti i sa samo tri sastojka… Sastojci cokoladni-kolac-3-sastojka2 8 jaja 450 grama tamne čokolade, grubo usitnjene 230 grama putera, nasjeckanog u 16 komadića šećer u prahu ili bobičasto voće za ukrašvanje (po želji) Postupak cokoladni-kolac-3-sastojk-postupak Umutite jaja u srednje-gustu pjenu, a čokoladu i puter otopite na pari. Polako dodajte 1/3 smjese jaja čokoladnoj smjesi i lagano miješajte dok se smjese ne izjednače. Ponovite postupak još dva puta sa ostatkom jaja. Miješajte polako, sve dok se smjese potpuno ne izjednače. Kada je “tijesto” spremno, ubacite ga u kalup za kolače koji ste prethodno s vanjske strane omotali sa dva sloja aluminijske folije. Kalup ubacite u drugu, veću posudu i ubacite u rernu koja je zagrijana na 165 stepeni. U vanjsku posudu sipajte vrelu vodu (trebalo bi da nivo vode bude do polovine kalupa u kojem se nalazi smjesa za kolač). Pecite 20 do 25 minuta ili dok se veoma tanka kora ne formira na površini kolača. Kalup izvadite iz rerne i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga ubacite u frižider. Prije serviranja, kolač ukrasite šećerom u prahu i/ili bobičastim voćem. Izvor: Minimagazin Umutite jaja u srednje-gustu pjenu, a čokoladu i puter otopite na pari. Polako dodajte 1/3 smjese jaja čokoladnoj smjesi i lagano miješajte dok se smjese ne izjednače. Ponovite postupak još dva puta sa ostatkom jaja. Miješajte polako, sve dok se smjese potpuno ne izjednače.
Izvor: Minimagazin
0 komentari:
Objavi komentar